Nederland kent verschillende dialecten, het Limburgs dialect is daar één van. Wat voor de rest van Nederland onverstaanbaar kan zijn, voelt voor de Limburger echt als thuiskomen. Het voelt pas écht vertrouwd wanneer ze in hun eigen dialect kunnen praten. Van plaats tot plaats kan dit dialect al hoorbaar verschillend zijn en komen er verschillende invloeden van de Duitse en Franse taal voorbij. Het Limburgs dialect is een cultureel fenomeen en daar is de Limburger nog altijd erg trots op! Voor de liefhebber hebben wij 5x Limburgse spreuken beschreven. Perfect voor op een tegeltje!
Liér van gister druìm van morge laèf vandaag!
Leer van gisteren, droom van morgen en leef vandaag
Deze motiverende spreuk herinnert je eraan om te leren van ervaringen en te groeien, maar ook zeker niet te vergeten dat je genoeg moet genieten in het leven. Het inspireert om dromen te hebben en deze ook na te streven. En hierbij nooit het ´nu´ uit het oog te verliezen, je leeft immers maar één keer. De perfecte balans tussen het verleden, heden en de toekomst.

´N óns gelök is mieë waerd es ´ne kilo verstandj
Een ons geluk is meer waard dan een kilo verstand
Deze tegeltjeswijsheid leert ons dat verstand niet altijd het enige is wat telt. Het is fijn om verstand te gebruiken en te hebben, maar geluk is meer waard dan verstand. Soms is het goed om even uit te zoomen en te denken aan het grotere geheel. Waar wordt je nu écht gelukkig van, los van wat verstandig is. Een lastige balans, maar door deze spreuk wordt je er op een leuke manier aan herinnert.

Baeter gans gek den ´nne halve gare
Beter helemaal gek dan half gek
Deze leuke Limburgse uitspraak wil eigenlijk zeggen: doe het goed of doe het niet. En als je het doet, doe het dan met volledige overtuiging en doe geen half werk. Ook al is het ongebruikelijk, doe het met volle overgave en niet met twijfel. Een motiverende spreuk, die beschrijft dat je achter je eigen keuzes moet gaan staan en met positiviteit en energie moet leven.

Waat de kop vergitj, mótte de bein misnete
Wat het hoofd vergeet, moeten de benen ontgelden
Deze uitspraak betekent wat het hoofd vergeet, moeten de benen ontgelden. Oftewel wanneer je het vergeet, moet je een extra keer lopen of extra moeite doen.

Gank mer wiejer en maak andere bliejer
Ga maar weer verder en maak anderen blijer
Deze uitspraak staat beschreven op een bekend wegkruis in Limburg. Deze wegkruisen zijn kleine monumentjes waar je nog goed de invloeden ziet van het katholieke geloof. De wegkruisen worden ook wel gezien als sieraden van het Limburgse landschap. Ze worden vaak lokaal binnen families onderhouden en bezocht, zo blijven ze in ere. Een spreuk die symbool staat voor een stukje Limburgse cultuur.

Zelf een Limburgs tegeltje bestellen?
Ben jij een trotse Limburger en heb jij een mooie spreuk die het waard is om op een tegeltje te zetten? Maak dan jouw eigen Limburgse spreukentegeltje in de online editor van Tegeltje.nl. Ook leuk voor een collega die afscheid neemt of iemand die je kent met Limburgse roots. Niet specifiek op zoek naar Limburgse spreuken tegeltjes? Bekijk dan eens deze blog met Twentse spreuken tegeltjes.